Go to Top

Hur man väljer rätt växterIMG_1286

Växter kan ha många olika funktioner. Oftast planterar man en trädgård för att ha det vackert runt omkring sig. Planteringar ger hus och tomter liv, rent bokstavligen. En trädgård är ett ställe att koppla av och njuta av naturens underverk. Växter och vattensamlingar lockar fåglar. Växter kan också användas för att ge vindskydd eller insynsskydd. Om man vill ha ett bestående skydd även på vintern bör man använda barrträd som är gröna året runt. Om man är förtjust i blommor kan man välja växter med olika blomningsperioder så att trädgården blomstrar från tidig vår till sen höst.

Det finns vissa saker som växten vill att DU tänker på före du väljer den!

Växtzoner

På kartan till höger kan du se vilka Finlands odlingszoner växtzonär. De går för Finlands del från zon 1 (I) i sydliga Nyland till zon 8 (VIII)  i nordliga Lappland.  I vår katalog hittar du angivet för varje växt dess rekommenderade högsta (dvs. kallaste) odlingszon. Inom Finland trivs växter med en högre (kallare) zon alltid i en lägre (varmare) zon. T.ex en växt rekommenderad för odlingszoner upp till 7, tål klimatet i Lappland, men går även utmärkt i Helsingfors vars odlingszon är 1B.

Växtplats

Växter trivs i allmänhet på soliga platser, men några få arter föredrar skugga. I vår katalog hittar du växternas solbehov. Alla växter vill ha vindskyddade platser, därför kan en häck som skyddar mot vind förbättra mikroklimatet och trivseln för de andra växterna i din trädgård.

Växtens storlek

Buskar t.ex, tas till försäljning efter att de har nått en ålder på 3-4 år, undantaget häckplantor som säljs som 2-3 åriga. Växten fortsätter att växa hela livet men dess ungefärliga storlek som ”fullvuxen”, hittar du i vår katalog.  Hur snabbt en växt växer, samt dess storlek som fullvuxen beror väldigt mycket på läget, hur den trivs, hur mycket näring som finns i jorden och om det finns andra växter i dess direkta närhet som konkurrerar om solljus, vatten och näring.  Som exempel är det svårt att få gräs och andra växter med ytliga rötter att växa under en björk på grund av att björken suger upp allt vatten och näring ur ytskiktet.