Go to Top

Oikeiden kasvien valitseminenIMG_1286

Kasveilla voi olla eri tehtäviä. Useimmiten puutarha istutukset tehdään kauniin ympäristön saamiseksi. Kaikki talot ja tontit tarvitsevat istutuksia saadakseen hyvän kokonaisuuden. Puutarha on paikka missä voi rentoutua ja nauttia luonnosta. Kasvit ja vesistöt houkuttelevat lintuja. Kasveja voi myös käyttää tuulensuojana ja näköesteenä. Jos haluaa pysyvän suojan kannatta käyttää havupuita jotka pysyvät vihreinä ympäri vuoden. Jos pitää kasvien kukista voit valita kasvit niin että puutarhassa on keväästä syksyyn aina kukkivia kasveja.

Mutta on asioita jota SINUN pitää ajatella kasvin puolesta ennen kun valitset minkälaisen kasvin haluat!

Kasvivyöhykkeet

On the right you have Finland’s plant hardiness zone mapväxtzonär. Tästä näet mitkä ovat suomen kasvivyöhykkeet. Luettelostamme löydät kaikkien kasvien kasvivyöhyke suositukset. Suomessa kasvit jolla on korkea kasvivyöhyke, toimivat myös vyöhykkeessä jossa on lämpimämpi. Esim. Kasvi jolla on kasvivyöhyke 7, kestää Lapin sään mutta toimii hyvin myös Helsingissä.

Kasvin paikoitus

Kasvit yleensä viihtyvät aurinkoisilla paikoilla, mutta muutamat lajit suosivat varjoisia paikkoia. Meidän luettelosta löydät suositellun kasvipaikan tiedot. Kaikki kasvit suosivat tuulensuojaa, siksi suojaava pensasaita voi parantaa puutarhan pienilmastoa.

Kasvin koko

Useimmat kasvit myydään kun ne saavuttavat 3-4 vuoden iän, poikkeuksina pensastaimet jotka myydään 2-3 vuotisina. Kasvit jatkavat kasvua koko ikänsä mutta niiden likimääräisen koon ’’täysikasvuisena’’ löydät myös luettelostamme. Mutta miten nopeasti kasvi kasvaa sekä kasvin koko täysikasvuisena riippuu paljon siitä missä se kasvaa, miten se viihtyy, miten hyvin maassa on ravintoa ja jos kasvin lähiympäristössä on kasveja jotka kilpailevat auringonvalosta, vedestä ja ravinnosta. Esim. Voi olla vaikeaa saada ruohoa tai muita kasveja jolla juuret ovat pinnalla kasvamaan koivun alla, koska koivu imee pinta veden ja kuihduttaa alueen.