Go to Top

Istutus

Kasvit viihtyvät yleensä maaperässä joku koostu hiekan, saven ja mullanRådFin
sekoituksesta. Jos maaperä ei ole sopiva (esim. liian kivinen, savinen, hiekkanen) voi parantaa maaperän laatua lisäämällä istutus kuoppaan juurien läheisyyteen hyvää maa-ainesta. Kasveja ei saa istuttaa liian syvään. Kasvit kestävät talven paremmin ja juuret pystyvät hengittämään kun maaperä on ilmavampaa. Kasvit kuolevat seisoessaan vedessä joten maan kallistuminen kasvin rungosta pois päin on suosittavissa. Ruusuille ja kiipeilijä kasveille kuitenkin on tärkeää että ne istutetaan tarpeeksi syvälle maan alle suojatakseen niiden juuria. Vasta istutetuille suuremille puille jotka eivät ole vielä asettuneet pitäisi olla yksi tai monta tukea, varmistaakseen että puun juuret eivät menetä kosketusta maaperään tai irtoa kovien tuulien takia.

Kastelu

Tärkein kastelu on kasvin istutettaessa, on tärkeää että kasvin ympyröimä maa on läpimärkä ja taimen juuret koskettavat maata kunnolla. Tällä tapaa vältetään kasvin kuivumista, saadan kasvin juuret heti toimimaan ja kasvi jatkaa nopeasti kasvuaan. Tämä toteutetaan täyttämällä istutuskuoppa kymmenkunta litroilla ennen istutusta ja kuopan täytön jälkeen. Istutuksen jälkeinen kastelu on tarvittavaa ainoastaan jos on erittäin kuiva kesä tai jos istutettu kasvi saa lehdet myöhään kesäkaudella. Kasvin jälkeinen kastelu pitää tehdä juurikastelijalla tai ympäröimällä kasvi multavallilla jolloin vesi varmasti tunkeutuu juureen. Pintakastelu ainoastaan auttaa rikkaruohon kasvamista.

Maaperä
Kasveilla on eri maaperä vaatimukset. Suurin osa kasveista viihtyvät neutraalissa (PH 6-7) hyvin vettä läpäisevässä maassa.

PH: Maaperän ollessa liian hapan (PH<5.5) kasvin juuret eivät pysty ottamaan tärkeitä mineraaleja maasta, lannoitteen lisääminenkään ei tehoa. Siksi on tärkeää varmistaa että maaperä ei ole liian hapan. Maaperä on monesti hieman hapan ja paranee kalkittamalla, mutta on myös kasvilajikkeita kuten Rododendron, Mustikka sekä Havupuut jotka viihtyvät paremmin kalkittomassa vähän happamassa maassa (PH 5-6). Ajan kanssa useimmat maaperät happanevat, mutta PH arvoa voi nopeasti madaltaa sekoittamalla maaperään erikoista rododendron tai havupuu multaa, kalkitonta turvetta, kaarnaa, havuja ja oksia tai muita orgaanisia aineita.

Veden läpäisevyys: Voit tarkastaa miten hyvin maaperä läpäisee vettä kaivamalla kuopan ja täyttämällä sen vedellä. Jos kuopassa on vielä 12 tunnin jälkeen vettä sinun täytyy parantaa veden läpäisevyyttä sekoittamalla maaperään hiekkaa tai nostamalla aluetta saadakseen paremman valuvuuden istutus alueesta poispäin.

Annamme mielellämme tarvittavat istutus neuvot kasvillesi oston yhteydessä.